Sterilointi ja kastrointi
Mikäli lemmikkiä ei aio käyttää jalostukseen, on se suositeltavaa leikkauttaa. Nartut sterilisoidaan, ja urokset kastroidaan. Sterilisaation ja kastroimisen tarkoitus on siis estää pentujen tulo, mutta sillä voidaan myös ennaltaehkäistä tai jopa hoitaa sairautta. Leikkaus on usein avoleikkaus, mutta myös tähystysleikkauksia tehdään erityisesti pienille kissoille tai koirille. Koirien ja kissojen lisäksi sterilisaatioita ja kastraatioita tehdään mm. kaneille ja marsuille. Hevospiireissä ruunaus on tuttu toimenpide, joka tarkoittaa oriin kastrointia. Isoille eläimille harvemmin tehdään sterilisaatiota.
Kissoille suositellaan vähintään 8 kk ikää, ja koirille 6 kk ikää ennen leikkausta, mutta joissain tapauksissa leikkauksia tehdään aiemminkin. On hyvä kuitenkin muistaa, että sitä nuorempikin eläin voi jo tulla kiimaan ja tiineeksi, tai uros astua jälkeläisiä.
Sterilisaatio
Sterilisaatiossa nartulta poistetaan munasarjat ja kohtu tai osa kohdusta. Toimenpiteen jälkeen eläin ei siis voi saada enää jälkeläisiä, eikä se tule kiimaan. Sterilisaation hyötynä ovat juoksujen ja kiimojen poisjäänti, jotka monesti muuttavat eläimen käytöstä merkittävästi. Näin sekä eläimen ja omistajan stressi vähenee. Kissa voi tulla tiineeksi useamman kerran vuodessa, jolloin tiineydet ja pentueet rasittavat emoakin kohtuuttomasti.
Sterilisaation myötä myös valeraskaudet ja vahinkopentueet jäävät pois. Leikatuilla nartuilla on myös pienempi riski sairastua nisäkasvaimiin, mikäli sterilisaatio on tehty jo nuorena. Myös riski sairastua erilaisiin kohtutulehduksiin tai märkäkohtuun pienenee. Mikäli nartulla on toistuvia ongelmia kohdun kanssa, on ratkaisu usein sterilisaatio.
Kastraatio
Kastraatiossa urokselta poistetaan kivekset. Ymmärrettävästi kivessyöpien riski poistuu, mutta merkittävin terveysvaikutus uroskoirilla on eturauhasongelmien väheneminen. Syynä kastraatioon on useimmiten urosten käytös. Kollikissat lähtevät reissuilleen joskus pitkiksikin ajoiksi, uroskoirat menettävät keskittymisensä narttujen läheisyydessä ja niin edelleen. Kivesten poiston myötä testosteronitasot laskevat, ja käytös useimmiten tasaantuu. Huomioitava kuitenkin on, että mikäli uros on jo oppinut astumaan, käytösmalli ei välttämättä poistu kokonaan leikkauksen myötä.
Kemiallinen kastraatio
Kemiallisella kastraatiolla tarkoitetaan lääkkeellisesti tehtävää kastraatiota. Lääkkeellinen kastraatio voi olla esimerkiksi hormoni-implantti, jolla saavutetaan yhtä hyviä tuloksia kuin leikkauksella. Vaikutukset eivät vain ole pysyviä. Nartuille voidaan harkita ehkäisypillereitä, mutta niidenkään vaikutus ei ole pysyvä, ja toimintavarmuus perustuu oikea-aikaiseen ja toteutuvaan lääkitsemiseen.
Terveyshaittoja
Kastraatio ja sterilisaatio vaikuttavat olennaisesti eläimen sukupuolihormoneihin, joten niiden myötä eläimen käytös voi muuttua. Operaation jälkeen lemmikille voi myös kertyä helpommin ylipainoa. Ruokahalu voi kasvaa tai aineenvaihdunta muuttua niin, että painoa joutuu tarkkailemaan, joten omistajan on tärkeää seurailla lemmikkinsä painoa ja ruokahalua. Usein operaation vaikutus näkyy myös turkissa. Turkki voi ohentua ja haurastua erityisesti vanhemmalla iällä. Sen laatu voi myös muuttua, ja vaatia erilaisia hoitotoimenpiteitä kuin aiemmin. Leikkaushaavaa on myös tarkkailtava mahdollisen tulehduksen vuoksi. Leikkaushaava on kuitenkin usein melko pieni ja helposti hoidettavissa.