Eutanasia
Lemmikit ovat hyvin rakkaita perheenjäseniä, mutta eivät valitettavasti elä yhtä pitkään kuin ihminen. Jokaisen lemmikinomistajan eteen tulee siis hetki, jolloin ystävästä on erottava lopullisesti. Usein tie on pitkä. Näemme eläimen vanhenevan, ja sen voinnin ja voimien heikkenevän erilaisten oireiden ja sairastelujen myötä. Pahimmillaan eläimen menetys tulee eteen täysin yllättäen. Nuorikin eläin voi sairastua tai loukkaantua vakavasti, jolloin päätös eläimen elämän päättämisestä tulee eteen nopeasti. Päätösvalta eläimen lopettamisesta on viime kädessä omistajalla, ellei asiasta tule suoranainen eläinsuojelullinen kysymys. Usein päätökseen päädytään yhteisymmärryksessä eläinlääkärin ja omistajan kanssa.
Joskus loukkaantumisesta tai sairastumisesta ei enää ole toivoa parantua, tai hoito olisi eläimelle liian raskas. Luonnollisesti asiaan vaikuttaa myös omistajan taloudellinen tilanne, mutta siinä tapauksessa ensisijaisen vaihtoehdon toivotaan olevan uusi koti eutanasian sijaan. Lopetuspäätös tehdään usein silloin, kun eläimen vointi sitä vaatii, ja elämän jatkaminen tuottaisi kohtuutonta kärsimystä. Eläin näyttää kipuaan eri tavalla kuin ihminen, ja harvemmin valittaa olostaan. Usein omistaja tuntee lemmikkinsä parhaiten, ja näkee käytösmuutokset. Eläin voi viestiä kipujaan myös aggressiivisuudella.
Yhä useammin eutanasia tehdään ajanvarauksella. Näin hetkeen on helpompi valmistautua, ja usein lemmikin kanssa halutaan viettää vielä viimeinen tärkeä hetki ennen yhteisen matkan päättymistä. Eutanasiaa varten pyritään varaamaan rauhallinen tila. Se on usein klinikalla varattu huone, tai joissakin tapauksissa lemmikin oma koti. Ensin eläimelle annetaan rauhoituspiikki lihakseen. Rauhoittavan aineen vaikutuksesta eläin nukahtaa syvään uneen noin 20 minuutissa. Nukkumisen varmistuttua sikeäksi uneksi annetaan varsinainen lopetusaine suoraan laskimoon. Lopetusaine pysäyttää sydämen ja lamaannuttaa hengityksen. Hengitys pysähtyy ensin, ja sydän hieman myöhemmin. Sydämen pysähtymisen eläinlääkäri varmistaa stetoskoopilla. Omistaja voi halutessaan olla paikalla viimeiseen asti, tai poistua ennen viimeistä piikkiä. Hetki on ymmärrettävästi raskas, mutta lemmikin on varmasti parempi olla tutun ihmisen lähellä vieraassa ympäristössä, joten tärkeää olisi saattaa lemmikki ainakin univaiheeseen.
Mikäli ei voi haudata lemmikkiään itse, sen voi jättää klinikalle tuhkaukseen. Valittavana on yhteistuhkaus, jossa tuhka jää tuhkaamolle, tai uurnatuhkaus, jolloi tuhka palautetaan uurnassa omistajalle.