Matkustus lemmikin kanssa

Kun lemmikin kanssa matkustaa ulkomaille, tulee tarkoin selvittää kohdemaan säännöt lemmikkieläimiin liittyen. Säännöt koskevat pääosin rokotuksia, loishäätöjä, asiakirjoja ja karanteeneja, mutta joissakin tapauksissa myös lemmikin lajia tai rotua. Huomattava on, että Suomeen palatessa lemmikin tilanteen tulee vastata Suomen vaatimuksia. Tästä syystä on tarpeen tutustua huolellisesti rokotusmääräyksiin, loishäätöihin ja luotettaviin asiakirjoihin. Rajoilla tehdään pistokokeita, ja pahimmillaan lemmikki voi joutua karanteeniin, ja omistaja joutuu maksamaan sakkoja. Valvonnalla on tarkoitus ehkäistä vaarallisia tarttuvia tauteja ja loisia leviämästä.

Passi

Matkalle lähtiessä on tärkeää muistaa lemmikin oma passi. Lemmikin EU-passi on pakollinen matkustusasiakirja koirille, kissoille ja freteille, koska ne voivat levittää rabiesta. Passin voi ostaa eläinlääkäriasemilta, ja siihen saa tehdä vain virallisia merkintöjä. Passi voidaan luovuttaa tunnistusmerkitylle eläimelle, jolla on voimassaoleva rabies eli raivotautirokotus. Rokotukset, loishäädöt ja tunnistusmerkintä voidaan tehdä passin haun yhteydessä. Huomattava kuitenkin on, että rokotus- tai loishäätöohjelmamme ei välttämättä ole riittävä kohdemaahan. Varmista aina kohdemaan vaatimukset ja muista palatessa myös Suomen vaatimukset mm. ekinokokkoosiloisen häädöstä.

Matkustustavat

Ylittipä valtioiden välisen rajan kävellen, autoillen tai pyörällä, asianmukaisten paperien ja leimojen on oltava kunnossa. Huomaathan, että vaikka et itse tarvitse passia Ruotsin matkalle, lemmikkisi tarvitsee. Lento- ja laivayhtiöillä on omat käytäntönsä lemmikkien suhteen. Esimerkiksi kuljetuskopan tulee olla tukevaa tekoa, mikäli lemmikki matkustaa ruumassa. Alle kahdeksankiloiset lemmikit saavat usein matkustaa matkustamossa, mutta niillä tulee olla oma kantokoppa tai -kassi.

wildfire