Koirien ja kissojen hammashoito
Koirien ja kissojen hammasongelmat ovat saaneet laajalti huomiota viime aikoina, eikä syyttä. Hammasongelmilla on monia kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen, ja huonosti hoidettu suu voi johtaa jopa kuolemaan. Suussa on paljon verisuonia ja bakteereja, jolloin on riski mm. verenmyrkytykseen.
Painopiste lemmikkien hammashoidossa on ennaltaehkäisyssä. Säännöllinen hammashoito ja suun tarkastus ovat tärkeä osa perusterveydenhoitoa, johon jo pentu on hyvä totuttaa. Suuri teko lemmikin hyvinvoinnin eteen on päivittäinen, tai edes ajoittainen hampaiden harjaus lemmikille soveltuvalla hammasharjalla ja -tahnalla. Tahna ei ole pakollista, mutta usein helpottaa toimitusta huomattavasti. Ruokavaliolla, ja puruherkuilla kuten luilla ja tikuilla, voi olla myös merkitystä suun terveyteen, mutta vaikutus on pieni harjaukseen verrattuna. Loppujen lopuksi suun terveys, hampaiden rakenne ja hammaskiven ja plakin muodostumisalttius ja kertyminen ovat yksilöllisiä, joten toiset lemmikit tarvitsevat enemmän suun huoltoa kuin toiset.
Hammastarkastus
Terveystutkimukseen kuuluu aina suun tarkastaminen. Sen yhteydessä tarkastellaan ikenien ja suun väriä, hajua ja silmämääräistä kuntoa. Kunnollinen hammastarkastus on mahdollista tehdä vain nukutetulle lemmikille. Tarvittaessa tehdään röntgenkuvaus, mikä täydentää hammastarkastusta ja lemmikistä tehtävää hammaskarttaa.
Pitkälle edenneet tulehdukset ovat riski eläimen terveydelle, sillä tulehdus voi levitä verenkierron mukana muihin elimiin, kuten sydämeen, maksaan ja munuaisiin, ja aiheuttaa erilaisia infektioita. Suun terveys vaikuttaa myös muiden sairauksien hoitoon. Jos lemmikille pitäisi tehdä leikkaustoimenpide, mutta suussa on vakavia ongelmia, on suu hoidettava kuntoon ensin, jotta yleinen terveydentila paranee.
Hammasongelmat
Hammasongelmia voi olla monenlaisia. Koirilla on usein hammasmurtumia, joiden ilmestyessä on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli hampaan juuri on paljaana, on olemassa riski hammasjuuren tulehdukseen. Pahimmassa tapauksessa tulehdus leviää leukaluuhun asti, joten tällaiset hampaat tulee poistaa pikimmiten. Jonkin verran joudutaan myös poistamaan maitohampaita puhkeamattomien hampaiden tieltä. Irtoamattomat hampaat voivat aiheuttaa virheasentoja ja purentavirheitä. Tyypillisesti virheasentoja ja hammasongelmia on pienillä ja lyhytkuonoisilla koirilla, joilla kuonon ja hampaiden anatomia on erilainen.
Parodontiitti ja ientulehdus
Yleisimmät löydökset koirilla ja kissoilla ovat parodontiitti ja ientulehdus. Tulehdus on seurausta plakista eli hampaan pinnalle kertyneestä bakteerimassasta. Jos plakki kovettuu hampaan pinnalle, puhutaan hammaskivestä.
Ientulehdus näkyy ikenissä punoituksena, turvotuksena ja verenvuotona. Suu haisee ja on kivulias. Plakin poistaminen on mekaaninen toimenpide. Sitä poistetaan harjaamalla tai eläinlääkärin vastaanotolla nukutuksessa ultraäänilaitteella. Puhdistuksen jälkeen tärkeää on jatkuva kotihoito. Plakki ja tulehdus uusiutuvat herkästi, mikäli kotihoidosta ei huolehdita.
Jos ientulehdukselle ei tehdä mitään, se leviää, ja edetessään siitä tulee parodontiitti. Tulehdus on työntynyt ikenen alle, ja hampaan kiinnityskudos on tulehtunut. Tällöin hammasta paikallaan pitävä hammasluu alkaa tuhoutua, mikä johtaa lopulta hampaan heilumiseen ja sen menettämiseen. Parodontiitti on peruuttamaton tila. Lievissä tapauksissa sitä voidaan vielä yrittää pysäyttää hampaiden huolellisella hoidolla, mutta useimmiten hoitona on hampaan poisto.
Hammassyöpymät
Kissoilla yleinen hammasongelma ovat hammassyöpymät. Syöpymä alkaa hampaan kaulan alueelta hammassementistä, ja tuhoaa hampaan. Tarkkaa syytä hammassyöpymiin ei vielä tiedetä, mutta kyseessä on etenevä ja kivulias hammassairaus. Oireet alkavat näkyä vasta siinä vaiheessa, kun hammaskruunu on rikki, ja hampaassa on reikä. Hampaiden ja syöpymän todellinen tila paljastuu vasta röntgenissä. Sitä ennen kissa on voinut olla huono syömään, ja se voi kuolata tai raapia suupieliään, mutta usein löydös tehdään muun tarkastuksen yhteydessä. Hoitona on hampaan poisto.