Allergiat

Monet ihmiset ovat allergisia eläimille. Yleisimpiä ovat eläinten ihopölyn aiheuttamat allergiat, mutta myös ihon rasva tai suun kuola voi allergisoida. Allergiaoireita eivät siis aiheuta pelkät karvat. Jotkut myös siedättyvät esimerkiksi lapsuudenkotinsa lemmikeille, mutta reagoivat muihin eläimiin. Ruoka-aineallergiat ovat hyvin yleinen allergiaryhmä, ja niitä voi olla myös eläimillä.

Useimmiten lemmikin allergia näkyy oireiluna ihossa, turkissa tai ulosteessa. Ruoka-aineherkkyys tai allergia voi tehdä ihosta kutisevan, punaisen tai ärtyneen, ja se voi myös hilseillä. Varpaanvälit ja korvat voivat tulehtua, ja erilaiset hiivaongelmat ovat yleisiä. Myös maha voi mennä sekaisin. Uloste voi olla löysää tai pehmeää, ja sitä voi tulla paljon tai poikkeuksellisen vähän. Normaaliuloste on kiinteää, ja tyhjentää samalla myös anaalirauhasia. Anaalirauhasongelmat voivat olla merkki ruokavalio-ongelmista, mutta myös täysin oma ongelmansa.

Mistä sitten tietää, onko lemmikki allerginen vai yliherkkä? Asiaa lähdetään usein purkamaan niin sanotulla eliminaatiodieetillä, jotta löydetään reaktion aiheuttaja. Usein aiheuttajina ovat erilaiset viljat tai lihat. Monet löytävät avun valmiista allergisille tai herkille eläimille suunnitelluista kuivamuonista. Osa vannoo vähän käsitellyn ruoan ja/tai raakaruokinnan eli BARFin nimeen.

Jotkut eläimet voivat olla herkkiä tai allergisia myös muille kuin ruoille. Esimerkiksi kaneilta ja hevosilta löydetään pölyallergiaa ja -herkkyyttä, jota kuivikkeet ja heinäpöly eivät ainakaan helpota. TIloja ja käytäntöjä suunnittelemalla ja muuttamalla löydetään usein ratkaisu tähänkin ongelmaan.

wildfire