Ruokavalio terveen elämän pohjana

Jokainen lemmikki tarvitsee lajilleen sopivan ruokavalion. Hyvä ruokavalio on terveen elämän pohja. Lemmikin omistajan tulee perehtyä lemmikin tarpeisiin jo ennen sen hankintaa. Oli kyseessä sitten koira tai hiiri, yksi tärkeimmistä asioista on oikeanlainen ruokavalio.

Lihansyöjät

Lihansyöjät kuten koira, kissa ja fretti koostavat ravintonsa eläinproteiinista. Koirat sietävät enemmän kasviksia kuin kissat, mutta kissatkin tarvitsevat kuitua suolistonsa toimintaa edistämään. Kissa ei pärjää koiranruoalla, sillä ne eivät sisällä kissoille välttämätöntä tauriinia. Eläinten tarpeet eroavat paitsi lajikohtaisesti, myös lemmikin iän, kunnon ja elämäntilanteen mukaan. Sporttinen harrastekoira tarvitsee erilaisen ruokavalion kuin ikääntynyt leikattu narttu. Tiineenä oleva koira ei välttämättä syö enempää kuin tavallisestikaan, mutta sitäkin ravintorikkaammin. Kasvava pentu tarvitsee parhaat eväät terveeseen elämään.

Kasvinsyöjät

Kasvinsyöjälemmikeistä yleisimpiä ovat erilaiset matelijat, kuten kilpikonnat, jotka syövät vain kasviravintoa, sekä kanit ja marsut. On väärin syöttää kaneille jyrsijöiden sekoitussäkkiä, sillä sekasyöjät kuten rotat, hamsterit ja hiiret syövät myös eläinproteiinia, toisin kuin kanit ja marsut. Marsut sen sijaan tarvitsevat ruokinnassaan lisäksi C-vitamiinia. Kanit tarvitsevat runsaasti kuitua eli heinää, eivätkä niinkään paljon porkkanaa tai siemensekoituksia. Tuore ruoka maistuu kyllä, mutta liikaa tarjottuna se saa herkästi kanin suoliston sekaisin.

Sekasyöjät

Jo mainitut rotat, hiiret ja hamsterit ovat sekasyöjiä. Herkkusuina siemensekoituksista niille maistuvat helposti parhaiten rasvaisimmat pähkinät ja herkut. Tästä syystä jyrsijät lihovat herkästi. Erilaisia pellettejä ja siemensekoituksia löytyy joka lajille, ja aina ei kannata luottaa houkuttelevaan ulkonäköön parasta vaihtoehtoa etsiessä. Suurimman osan ruoasta tulisi olla kasvispohjaista. Monet matelijaliskot ovat sekasyöjiä, tai siirtyvät poikasvaiheen jälkeen hyönteisistä kasveihin. Perehdy aina tarkasti juuri oman lemmikkisi lajiin ja tarpeisiin. Huomaathan, että hyönteisruokakin on terveellistä vain, jos ruokit ja hoidat niitäkin hyvin.

wildfire