Ensiapu
Eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu, joten omistajienkin on hyvä tiedostaa, miten toimia hätätilanteessa, ja mitä voi itse tehdä pienten haavereiden kohdalla. Useimmiten haaverit ja tapaturmat sattuvat arjen tiimellyksessä, joten kotoakin olisi hyvä löytyä perustarvikkeita ensiapua ja haavahoitoa varten.
Haavahoito
Pienet haavat voidaan usein hoitaa kotona, eivätkä ne aina vaadi kummempaa hoitamistakaan. On kuitenkin hyvä tarkkailla, että haava paranee, eikä lähde tulehtumaan. Yleisiä haavoja ovat esimerkiksi katkenneet tai liian lyhyeksi leikatut kynnet. Vuotoa voi tyrehdyttää puristamalla kynttä, kastamalla kynsi perunajauhoon tai painamalla jääpalalla. Verta voi tulla yllättävän paljon, mutta vuoto loppuu usein itsestään. Pahasti katkennutta kynttä voi sitoa. Mikäli kynsi on katkennut niin, että pinta on kuoriutunut ja ydin on paljaana, on hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Tassun sitomista on hyvä harjoitella etukäteen. Taidosta on hyötyä niin pienissä polkuanturahaavoissa kuin lasinsiruun astuessakin.
Yleensä haavat paranevat hyvin, kunhan puhtaudesta pidetään hyvä huoli. Isojen tai syvien haavojen kyseessä ollessa on hyvä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Viiltohaavat vaativat usein ompelua, ja koirien tappeluiden seurauksena tulleet puremahaavat tulehtuvat herkästi.
Silmävammat
Yksi pelottavimmista tilanteista lemmikin omistajille ovat silmävammat. Silmät ovat melko hyvin suojassa silmäkuopissa, mutta silti niihin voi kohdistua vakavia iskuja, tai niihin voi roiskua aineita. Silmävammojen ensiapu on lisävammojen ehkäisyä, sillä kissa tai koira pyrkii herkästi hieromaan vahingoittunutta silmää. Silmävammoissa on aina otettava yhteys eläinlääkäriin. Roskat ja vierasesineet voi yrittää poistaa itse, mieluusti silmäveden avustuksella.
Mikäli jokin lävistää silmän, tai siitä on epäilys, on lemmikin molemmat silmät peitettävä. Tällä tavalla vahingoittunut silmä ei liiku katseen mukana, ja aiheuta lisävahinkoa. Tämä neuvo on hyvä muistaa muidenkin silmävammojen kohdalla.
Joskus silmä voi myös pullahtaa ulos silmäkuopastaan. Pienimmissä ulospullahtamisissa silmä on vähän ulkonevana kuopastaan, ja pahimmillaan pullahtaa kokonaan ulos. Tärkeintä on pysyä rauhallisena, ja suojata silmä puhtaalla puuvillaisella kankaalla, joka on kastettu kehonlämpöiseen puhtaaseen veteen. Tällaisessa tapauksessa eläin on vietävä viipymättä eläinlääkäriin.
Silmiin voi roiskua myös esimerkiksi pesuaineita. Emäksiset pesuaineet ovat pahempia kuin happamat, mutta joka tapauksessa ensiapuna on huuhtelu runsaalla haalealla vedellä tai silmähuuhteella.