Myrkytys

Monet ihmisten herkut ja arkiset ruoka-aineet ovat haitallisia tai myrkyllisiä lemmikeille. Myrkytys ilmenee usein oksenteluna, läähättämisenä, kuolaamisena, ripulina, hengitysvaikeuksina tai kouristeluina, ja myrkytyksestä voi aiheutua myös pysyviä haittoja. Seuraavaksi listattuna muutamia kissoille ja koirille myrkyllisiä aineita, joita kotoa usein löytyy.

Suklaa ja kaakao

Suklaa on ihmisille suuri herkku, mutta lemmikeille se on vaarallista. Suklaa sisältää kaakaota, ja kaakaossa on lemmikeille vaarallista teobromiinia. Mitä tummempi suklaa on kyseessä, sitä enemmän kaakaota ja teobromiinia se sisältää. Suklaamyrkytys aiheuttaa ripulia, vatsakipuja, oksentelua, lisääntynyttä juomista, levottomuutta, sydämen rytmihäiriöitä ja jopa kouristelua.

Ksylitoli

Ksylitoli on tuttu makeutusaine pastilleista ja purukumista. Koiralla ksylitoli alentaa nopeasti verensokeria, ja aiheuttaa siten vakavan myrkytyksen. Ensioireita ovat väsymys, heikkous, oksentelu ja tärinä. Verensokerin laskiessa ja myrkytystilan edetessä koira voi kouristella, ja jopa menehtyä. Ota yhteyttä eläinlääkäriin jos epäilet ksylitolimyrkytystä. Aina parempi on, jos tiedät, paljonko ksylitolia koira on syönyt, mutta jo pari palaa voi aiheuttaa oireita, ja jos verensokeri on valmiiksi alhainen, voi tila edetä nopeasti.

Alkoholi

Tiedämme kyllä, että alkoholi on myrkky ihmisillekin, ja sitä se on luonnollisesti myös koirille ja kissoille. Pienetkin määrät vaurioittavat maksaa, eikä eläinten elimistö kestä alkoholia lainkaan. Alkoholimyrkytys oireilee myrkytykselle tyypillisesti.

Nikotiini

Koira voi esimerkiksi tupakantumppeja tai nikotiinituotteita pureskellessaan saada nikotiinimyrkytyksen. Nikotiini kiihdyttää keskushermostoa, mutta sen jälkeen lamaannuttaa sen. Hengityslihaksiston ja -keskuksen lamaantuminen johtaa kuolemaan. Jos pureskelusta on kulunut vain hieman aikaa, voit koettaa oksennuttaa koiraa. Ota yhteys eläinlääkäriin.

Suola

Jos koira syö liikaa suolaa kerralla, se alkaa oksentaa. Suolaa käytetään kotikonstina koiran oksennuttamiseen, mutta liika suola voi myös johtaa myrkytykseen, mistä johtuen sen käytössä tulee olla varovainen. Koira ei tarvitse lisäsuolaa, ja liika suola vaurioittaa munuaisia. Suolamyrkytyksen saanut koira tarvitsee eläinlääkäriä ja nesteytystä.

Avokado

Ihmisen terveysherkku voi vahingoittaa lemmikin sydänlihasta. Avokado on lemmikeille myrkyllinen, mutta tarkkaa määrää myrkytykseen ei tiedetä. Seuraile oireita, mikäli lemmikkisi on syönyt avokadoa.

Lääkkeet ja kasvit

Ihmisten lääkkeet eivät kuulu eläimille. Ne aiheuttavat herkästi mm. munuais- ja maksavaurioita sekä vatsa- suolistohaavoja. Parasetamolimyrkytyksen saanut koira voi tarvita jopa verensiirron. Läääkemyrkytyksissä ensiapu on oksennuttaminen ja lääkehiili.

Myös monet huonekasvit ja kukat kuten kallat, hyasintit, tulppaanit ja peikonlehdet ovat lemmikeille myrkyllisiä. Nosta kasvit suosiolla lemmikkien ulottumattomiin.

wildfire