Kyyn purema

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen matelija. Kyyn myrkky on verimyrkkyä, eli se vaikuttaa veren hyytymiseen ja verenkiertoelimistöön. Kyyn puremien hoito vaatii aina tehohoitoa eläinlääkärissä. Puremaa hoidetaan oireiden mukaan, ja lemmikille taataan suonensisäisesti hyvä nesteytys munuaisten ja verenpaineen suojelemiseksi. Pahoissa tapauksissa annetaan vastamyrkkyä. Nesteytystä eli juomista ja virtsaamista, sekä yleisvointia on hyvä seurata kotonakin tapahtuneen jälkeen, sillä myrkky tekee vahinkoa soluihin, ja neste voi kertyä esimerkiksi keuhkoihin keuhkopöhöksi.

Kyynpurema aiheuttaa puremakohtaan turvotuksen. Puremakohdassa on usein kaksi hampaan tekemää reikää, mutta niitä voi olla vaikea havaita. Usein purema kohdistuu eläimen jalkaan tai kuonoon, eli siihen osaan, joka on ollut lähimpänä käärmettä. Erityisesti kuonoon ja kaulaan kohdistuneet puremat ovat vaarallisia, koska ne voivat tukkia hengitystiet. Kyynpureman saanut lemmikki on toimitettava viipymättä eläinlääkäriin.

Pureman saanut eläin muuttuu nopeasti vaisuksi, ja puremakohdan turpoaminen alkaa kymmenissä minuuteissa. Oireiden vakavuuteen vaikuttavat eläimen koko, ikä, yleiskunto, herkkyys, puremakohta ja myrkyn määrä. Oireina voi olla yleisiä myrkytysoireita kuten kuolaamista, oksentelua ja pahoinvointia, mutta myös kouristelua ja tajuttomuutta. Älä koske haavaan tai kävelytä lemmikkiäsi, vaan pyri pitämään se mahdollisimman liikkumattomana. Kyytablettia tai kipulääkettä ei tule antaa kyynpuremaan. Niistä ei ole juuri hyötyä, ja ne peittävät oireita, joita eläinlääkäri voisi hoitaa.

wildfire