Eläinsairaalat

Suomessa on sekä yksityisiä että valtion omistamia eläinsairaaloita. Tarkoituksena on taata ja ylläpitää kaikenlaisten kotieläinten ja tuotantoeläimien hyvinvointi vuoden jokaisena päivänä. Eläimille on saatavana sekä perus- ja erikoispalveluita. Keskitytään tällä kertaa yliopistolliseen eläinsairaalaan.

Yliopistollinen eläinsairaala on huippuyksikkö, jossa eläin saa ammattitaitoista hoitoa. Kaikki kotieläimet ovat tervetulleita Yliopistolliseen eläinsairaalaan. Olemme Suomen ainoa kaikkien eläinlajien eläinsairaala ja eläinlääketieteellisen hoidon huippuyksikkö. Voit varata ajan mistä päin Suomea tahansa. Pieneläinsairaala ja Hevossairaala toimivat Helsingin Viikissä ja Saaren eläinklinikka Mäntsälässä. Eläinsairaala auttaa aina eläimen omistajaa, joten olet tervetullut mistä päin Suomea tahansa. Eläinsairaalassa lemmikistä huolehditaan hyvän hoidon merkeissä, jolloin omistaja voi rauhassa keskittyä vaikkapa shoppailuun. Eläinsairaala tarjoaa huolenpitoa lemmikille, aivan samoin kuin byggmax antaa elämyksiä perheen remontoivalle isälle auttaen korjaajaa ja rakentajaa.

Yliopistollisen Eläinsairaalan palveluihin kuuluvat:

  • Pieneläinsairaala
  • Hevossairaala
  • Saaren eläinklinikka

Tarjolla ovat korkealuokkaiset ja asiantuntevat perus- ja erikoispalvelut pieneläimille, joihin kuuluvat muun muassa eläinten perusterveyden huolto, tunnistusmerkinnät, terveystarkastukset ja rokotukset sekä sterilisaatio, kastraatio ja lemmikkieläinpassi. Rokotusten suosio on viime vuosina lisääntynyt, sillä rokotuksen avulla rakas lemmikki voidaan kätevästi suojata vaarallisten virustautien varalta. Rokotukset kuuluvat eläimen perushoitoon ja perusterveydenhuoltoon.

Rokotuksista muutamat ovat pakollisia paitsi matkoilla, mutta myös näyttelyihin tai kilpailuihin osallistuessa. Eläimen on oltava terve rokotusta otettaessa, jotta elimistö reagoi oikein annettuun rokotteeseen ja eläimelle tarjotaan rokotteen avulla suoja erilaisia tartunta- ja virustauteja vastaan. Rokotuksen yhteydessä eläinlääkäri suorittaa aina eläimelle myös terveystarkastuksen.

Rokotukset pitää uusia säännöllisesti toivotun suojan saamiseksi. Kissan- ja koiranpentujen täydellinen rokotusohjelma aloitetaan aina 12 viikon ikäisenä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antaa rokotussuositukset aina eläinlajikohtaisesti, eli muun muassa kissoille, koirille ja eksoottisille eläimille on olemassa omat suosituksensa. Eläinlääkärit suosittelevat lemmikin terveyden tarkastamista vähintään kerran vuodessa.Terveystarkastukset ovat tärkeitä varsinkin vanheneville

ja kaiken ikäisille lemmikeille, jotta hyvä elämänlaatu voi rakkailla lemmikeillä jatkua pitkään.

Oikealla ruokavaliolla ja lääkityksellä voidaan ennalta ehkäistä ja torjua erilaisia sairauksia oireineen sekä parantaa huomattavasti lemmikin päivittäistä elämänlaatua. Terveystarkastuksen aikana omistaja voi kertoa kaikkea lemmikin elämään liittyvää, jolloin lääkäri tutkii eläimen ja ottaa tarpeelliset veri- ja virtsanäytteet.

Jokainen näyttelyyn tai kilpailuun osallistuva lemmikki tarvitsee tunnistusmerkinnän. Koirat ja kissat kannattaa aina myös rekisteröidä lemmikkien karkaamisen varalta. Rekisteröinnin tapahduttua omistajan tiedot ovat selkeästi löydettävissä ja esimerkiksi karkaamistapauksissa lemmikki on helppo palauttaa omistajalleen. Lemmikin tunnistusmerkintä voidaan tehdä joko mikrosirun tai tatuoinnin avulla. Tunnistusmerkintä

on aina lemmikille hyvä henkivakuutus.

Koirien tunnistusmerkintä tehdään yleensä aina jo pentuiässä, mutta sen voi tehdä myöhemminkin. Suomen Kennelliiton päätöksen mukaan tunnistusmerkintä on pakollinen kaikille rekisteröitäville ja jalostukseen käytettäville pennuille. Kissoilla tunnistusmerkintä on aina pakollinen jokaisessa Kissaliiton järjestämässä virallisessa näyttelyssä. Tunnistusmerkintä on myös aina pakollinen joihinkin tiettyihin maihin matkustaessa, ja EU:n alueella matkustaessa koirilla ja kissoilla pitää olla oma lemmikkieläinpassi.

Hevoset

Yliopistollinen eläinsairaala palvelee hevosia ja niiden omistajia ympäri vuorokauden. Hevosille annettavia perusspalveluita ovat muun muassa ortopedia, kengitys, fysioterapia ja erilaiset silmätaudit, sisätaudit, lisääntymispalvelut, joiden lisäksi on saatavilla ja röntgentutkimukset, ultraräänikuvaukset ja magneettikuvaukset.

Käytännön esimerkkinä hevosen perusterveydenhoidosta on muun muassa hevosten suun- ja hampaidenhoito. Käytännössä hevosen hampaat raspataan ja suu tutkitaan 6–12 kuukauden välein.

Hevosen ruokailuvaikeudet pitää aina selvittää eläinlääkärin vastaanotolla. Nuorten hevosten hampaidenhoito on erityisen tärkeää varsan ensimmäisistä elinvuosista alkaen. Hevosen hampaat vaihtuvat 2–5 ikävuoden välillä, jolloin sekä sudenhampaat että purentaongelmat saattavat jopa estää kuolaimen käytön. Terve suu on tärkeä perusedellytys nuorelle hevoselle.

wildfire