Lemmikkieläimen terveys – milloin eläinsairaalaan?

Lemmikit ovat yhä useammalle yhtä tärkeitä kuin muut perheenjäsenet, tai jopa tärkeämpiä. On aina vaan normaalimpaa elää yksin tai olla hankkimatta lapsia, jolloin lemmikki saa kaiken sen huomion joka muuten jakaantuisi usean ihmisen osalle. Lemmikkieläin onkin monille paras ystävä joka jakaa elämän ilot ja surut, ja josta pidetään parasta mahdollista huolta. Näin on myös silloin, kun rakas eläinystävä sairastuu. Siinä missä entisaikoina maaseudulla kotieläimet juoksivat vapaana ja sairastuessaan joko katosivat metsään kuolemaan tai vietiin lopetettavaksi, nykyisin lemmikit saavat yhä parempaa ja yksityiskohtaisempaa hoitoa. Aivan kuten ihmisillä, lemmikeillä voi olla monenlaisia sairauksia, tai ne saattavat loukkaantua onnettomuuksien seurauksena.

Lemmikkieläimen perusterveydestä huolehtiminen

Jos on uusi lemmikin omistaja tai harkitsee kotieläimen hankkimista, kannattaa perehtyä niiden terveydestä huolehtimiseen. Eläimet eivät ole haavoittumattomia, vaan saavat saada kaikenlaisia pöpöjä, sairauksia ja loiseläimiä. Näin ollen on hyvä olla tietoinen siitä, millaista lemmikin normaali käytös on, jotta havaitsee nopeasti epätavallisen, mahdollisesti terveysongelmista johtuvan käytöksen. Jos lemmikki uikuttaa kovasti tai vetäytyy piiloon, rapsuttaa itseään lakkaamatta tai ontuu raajaa, täytyy heti tarkistaa onko sille käynyt jotain.

Aivan kuten ihmisen täytyy pitää huolta perushygieniasta ja syödä terveellisesti, samoin on lemmikkien laita. Esimerkiksi lemmikin hampaiden huolto on tärkeää, koska hammasongelmat voivat aiheuttaa vakavia muita seurauksia. Nettikauppa Zoo sivulla https://www.zoo.fi/ erikoistuu lemmikkieläinten tuotteisiin, ja sieltä voi ostaa kaikki oman lemmikin tarvitsemat perushygieniatuotteet. Näihin kuuluu muun muassa eläimen pesuaineet ja harjat, sekä purulelut ja hampaiden puhdistustuotteet koirille.

Eläinsairaala ei ole vain sairaalle tai loukkaantuneille lemmikeille, vaan niissä tarjotaan myös perusterveydenhuoltoa kuten rokotuksia, hammaskivien poistoa, sterilointia ja kastraatiota. Tuoreen lemmikin omistajan kannattaakin soittaa lähimpään eläinsairaalaan ja ottaa selville mitä perustoimenpiteitä lemmikki tulee tarvitsemaan.

Kun lemmikin terveys horjuu

Koska lemmikki saattaa aina loukata itsensä, on tärkeää opetella antamaan ensiapua. Vapaana ulkona seikkaileva kissa tai koira voi joutua tappeluun toisen eläimen kanssa, pudota korkealta tai raapia itsensä lasinsirpaleisiin tai muihin teräviin materiaaleihin. Kotona täytyy aina olla ensiapuun välttämättömät tarpeet. Lemmikkieläinten ensiapuun tarvittavat tuotteet löytyvät osoitteessa https://www.zoo.fi/, samoin lemmikin kotiapteekin muut tarpeet.

Joskus pelkkä kotona tehty ensiapu ei riitä, vaan eläin täytyy viedä eläinsairaalaan ammattilaisen hoidettavaksi. Esimerkiksi myrkytykset voivat olla tällaisia tilanteita, jos eläin on niellyt runsaat määrät lääkkeitä, myrkyllisiä kasveja tai sieniä tai esimerkiksi ksylitolia, joka on koirille vaarallista.

wildfire