Hyönteisten pistot

Kesäaikana monet hyönteiset voivat aiheuttaa ikävyyksiä niin ihmisille kuin lemmikeillekin. Pääosin hyttysten, mäkäräisten ja pistiäisten pistot ovat harmittomia, mutta inhottavia. Pistosoireisiin kuuluvat pistokohtien turvotus, kutina ja ärtyneisyys. Ampiaisenpistot aiheuttavat enemmän kipua, mutta eivät usein johda suurempiin toimenpiteisiin. Olennaista on se, minkä kokoinen eläin on, mihin pisto sijoittuu ja onko koira pistolle herkkä.

Kotihoito

Pistoksia voi hyvin hoitaa kotona, mikäli lemmikki ei saa isompaa reaktiota. Mahdollisen piikin voi poistaa pinseteillä. Kutinaan ja iho-oireisiin auttavat erilaiset lemmikkeille sopivat suihkeet, kuten hunajasuihke. Jos pistokohta on tulehtunut, antiseptinen puhdistus auttaa. Kipuun ja turvotukseen auttaa myös viileä. Mikäli pistos aiheuttaa kovaa turvotusta tai kipua, voi hoidoksi antaa hydrokortisonia sisältäviä kyytabletteja eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Anafylaktinen shokki

Ampiaisen ja hyönteisten pistot voivat aiheuttaa myös allergisen eli anafylaktisen reaktion niin ihmiselle kuin eläimellekin. Pahimmillaan tämä kehon allerginen reaktio on kohtalokas sokki. Allergisen reaktion oireita ovat nopea ja raju turvotus, kutina, oksentelu, hengitysteiden turpoaminen ja hengityksen vaikeutuminen sekä heikkous. Mikäli tiedät lemmikkisi jo allergiseksi, ja se saa piston suuhun, kaulaan tai kuonoon, toimi ripeästi. Oireita voi lievittää kyytabletilla, ja ensiavun jälkeen hakeutua eläinlääkäriin.

Muutkin asiat kuin hyönteisten pistot voivat aiheuttaa anafylaktisen sokin. Jopa rokotteet voivat aiheuttaa tällaisen allergisen reaktion, mikä tapahtuu muutamissa minuuteissa. Tästä syystä on hyvä tarkkailla lemmikkiä eläinlääkärin luona jonkin aikaa rokotuksen jälkeen. Mikäli lemmikki osoittautuu allergiseksi, rokotevalmiste vaihdetaan.

wildfire