Koirien rokotukset – voit rahoittaa ne lainalla

Koirien rokottaminen on erittäin tärkeää, sillä rokottamisella voidaan ennaltaehkäistä monia vakavia tauteja. Rokotukset myös lieventävät tartuntatauteja ja saavat koirat elämään kokonaisvaltaisesti laadukasta elämää. Koirien keskuudessa tarvitaan laumaimmuniteettia, jotta taudit eivät pääse leviämään hallitsemattomasti. Tällainen laumaimmuniteetti voidaan saada aikaan rokottamalla koiria. Suomessa on monia rokotuksia, jotka ovat vahvasti suositeltuja kaikille koirille. Näitä rokotteita ovat kennelyskä, rabies, parvo, penikkatauti ja tarttuva maksatulehdus.

Suomessa näiden tautien tilanne on tällä hetkellä hyvä. Esimerkiksi rabiesta kuitenkin esiintyy aivan Suomen naapurivaltioissa, kuten Venäjällä ja Virossa. Koirien rokotusohjelmaa tulee siis noudattaa kaiken ikäisten koirien kohdalla. Yksikään koira ei ole liian vanha ottamaan rokotetta. Rokotteiden ottaminen ei myöskään saisi jäädä kiinni rahasta. Mikäli oma budjetti ei anna myöten, voi eläinlääkärikuluja varten hakea lainaa. Sitä saa helposti esimerkiksi osoitteesta Qred, jossa lainapäätöksen saa jopa saman tien.

Suomen rokotusohjelma

Suomessa on luotu rokotusohjelma koiria varten. Parvorokotuksella pyritään suojaamaan koiria parvovirusripulilta, joka voi pahimmillaan olla jopa tappava. Parvovirus on erityisen vaarallinen pennuille ja vanhoille koirille. Voimakas oksentelu ja ripuloiminen voivat aiheuttaa pahimmillaan koiran kuivumisen, joka johtaa koiran kuolemaan. Parvoviruksen aiheuttamaan ripuliin ei ole parantavaa hoitokeinoa, vaan hoidossa keskitytään erityisesti neste- ja suolatasapainon ylläpitoon. Rokotuksella on saatu loistava suoja parvovirusta vastaan, joten jokaisella koiralla tulisi olla voimassa oleva parvorokote.

Rabies eli raivotauti on yleinen sairaus rokottamattomilla koirilla. Sen sijaan rokote sitä vastaan toimii erinomaisesti, mikä tuo helpotusta monille lemmikinomistajille. Raivotauti tarkoittaa siis aivo-selkäydintulehdusta, joka johtaa aina kuolemaan. Kyseessä on siis todella vaarallinen tauti, joka voi tarttua koirilta myös muille nisäkkäille. Pahimmillaan sairastunut koira voi siis tartuttaa talouden muutkin lemmikit. Käytännössä katsoen Suomi on ollut rabieksesta vapaa maa aina vuodesta 1991 lähtien. Siitäkin huolimatta vuonna 2007 Suomessa todettiin rabiesta eräällä Intiasta tuodulla koiranpennulla. Nykyisin jokaiselta Suomeen tulevalta koiralta vaaditaan voimassa oleva rabiesrokotus, jotta tauti ei pääse puhkeamaan Suomessa.

Jo vuosisatojen ajan olemassa ollut penikkatauti on hyvin tunnettu myös Suomessa. Myös penikkatauti on virustauti, johon liittyy monenlaisia oireita. Helpoimmillaan tauti voi olla vähäoireinen, mutta pahimmillaan se voi johtaa jopa koiran kuolemaan. Sen vuoksi penikkatautirokotus kuuluukin Suomessa käytössä olevaan koirien rokotusohjelmaan. Rokotteen avulla penikkatauti on käytännössä kitketty kokonaan Suomesta. Tämän vuoksi Suomeen tulevilta koirilta vaaditaan myös voimassa oleva penikkatautirokote.

Tarttuva maksatulehdus ja kennelyskä ovat myös helposti tarttuvia sairauksia. Tarttuvaa maksatulehdusta tavataan erityisesti nuorilla koirilla. Oirekuvaan voi liittyä pahimmillaan vakava maksahäiriö. Kennelyskä taas on vain harvoin vaarallinen terveille koirille. Sen sijaan se on erityisen ikävä vaiva. Myös näitä vastaan rokotetaan Suomessa.

wildfire